De gevaren van mooi gelakte nageltjes
Wednesday, July 16, 2014Om de één of andere reden heb ik het idee dat producten met een mooie verpakking ook gekenmerkt worden door een betere kwaliteit. Hoewel ik ergens diep vanbinnen ook wel weet dat dit niet helemaal klopt, word ik nog steeds als een magneet naar mooie doosjes, tubes en flacons gezogen zodra ik een winkel binnenstap. Hoewel ik in de eerste instantie altijd lette op het esthetische aspect van de verpakking, leerde ik dat het belangrijkste kenmerk van een verpakking de ingrediëntenlijst is. Zo zie je immers in een oogopslag welke werkzame bestanddelen in het product zitten, maar ook welke minder gunstige ingrediënten er zich schuilhouden. Vooral wanneer ik op nagellakjacht ga, hou ik de ingrediëntenlijst goed in de gaten aangezien er verrassend veel schadelijke stoffen in deze artikeltjes sluipen. Let me present to you: The Big Five!
- Formaldehyde: deze stof is kankerverwekkend (of carcinogeen), dus het spreekt voor zich dat je er liefst zo weinig mogelijk wordt aan blootgesteld. Het schokkende is dat deze stof eigenlijk niet noodzakelijk is voor de productie voor nagellak, maar toch vaak in lakjes wordt teruggevonden.
- Tolueen: wordt gebruikt om de kleur evenredig te verdelen over het hele potje, zodat je minder vaak hoeft te schudden met het potje om een mooie, homogene kleur te krijgen in je nagellak. Deze stof komt ook voor in verf en benzine. Langdurige blootstelling aan tolueen kan het centraal zenuwstelsel aantasten en zo duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken.
- Dibutylftalaat (DBP): bij labodieren werd aangetoond dat deze stof kankerverwekkend is en er wordt vermoed dat het de vruchtbaarheid bij mensen er negatief door beïnvloed wordt.
- formaldehyde resin: over deze stof bestaat heel wat controverse omdat ze erg gelijkend is op formaldehyde maar door de binding van andere zijketens komt het formaldehyde niet in 'vrije vorm' voor en zou het dus niet (of minder schadelijk) zijn. Wat mij betreft: it's better to be safe than sorry! Als er een mogelijk gezondheidsrisico is, lijkt het me steeds beter om dat risico te vermijden. Er zijn genoeg "Big Four Free" (dus geen van bovenstaande chemicaliën bevattende) lakjes op de markt!
- Kamfer: aangezien nagellak over het algemeen niet zo'n aangename geur heeft, wordt vaak kamfer toegevoegd om de geur toch iets aangenamer te maken. Belachelijk, aangezien het verschil vaak miniem is en kamfer eigenlijk niet nodig is voor de productie van nagellak. In hoge hoeveelheden is deze stof namelijk ook giftig. Als geen van de voorgaande chemicaliën voorkomt in het lakje is het 'Big Five Free'!
8 reacties
Eigenlijk stond ik er niet zo bij stil, wat er allemaal in nagellak verwerkt zit....dit artikel is wel een mooie "eye opener"voor mij....
ReplyDeleteBoeiend artikel..
groetjes Petra
Wat een ontzettend goed artikel, ik heb hier nooit bij stilgestaan!
ReplyDeleteHeel informatief artikel, bedankt! Ik wist helemaal niet dat men zoveel schadelijke stoffen in nagellak toevoegt. En wat goed van Catrice dat zij geen enkel schadelijk ingrediënt gebruiken!
ReplyDeleteJa lap.. heb net 2 nagellakjes besteld.. nu voel ik me een beetje slecht! Wel heel goed artikel! Wist dit helemaal niet :)
ReplyDeleteOjeej maar dat wist ik niet!
ReplyDeleteEerst lakte ik mijn nagels elke dag, maar toen ik hier een keer ergens over las heb ik dit verminderd naar een keer per week. Ik wist dit eerst namelijk helemaal niet.. Goed artikel!
ReplyDeleteWow wist ik allemaal niet !
ReplyDeleteWow dat is inderdaad wel minder prettig allemaal, dat wist ik nog niet! Wat fijn dat je een overzichtje geeft. Goed dit high end merken zoals Chanel en Dior bij de Big Five Free staan (mag ook wel voor die prijs), en wat ompmerkelijk dat Catrice en Essence daar ook tussen staan! Jammer dat Essie in de laagste categorie zit, dat is echt mijn favoriete nagellakmerk
ReplyDeleteX Sara